Industrinatten goes daytime

Industrinatten goes daytime - ett projekt som ska locka till teknisk utbildning.

Tidigare år:

Industrinatten goes daytime (tidigare Åk 8 dagen) 9 maj 2023

Efter pandemiuppehåll var det åter dags för kommunens åttaklassare att besöka olika industrier. Det är ett sätt att locka elever till att söka sig till industriprogrammet på gymnasiet då det råder arbetsbrist inom vissa yrkeskategorier.

Kommunens 364 elever från årskurs åtta bussas till åtta olika företagen för att få ett smakprov på vad det kan innebära att arbeta på en industri.

Företagen eleverna besökte var:
Plannja, Trivselhus, OBOS, Kvarnstrands verktyg, Ekenäs Mekaniska, Beslag & Metall, Elitfönster och Hydro Extrusions.

För att kunna genomföra dagen fick vi bidrag från Stiftelsen Werner von Seydlitz.

Läs mer om konceptet Industrinatten goes daytime HÄR

 

Åk 8 dagen 2022 

Efter 2 år av pandemi kunde vi detta år genomföra Årskurs 8 dagen, denna gång i form av en livesändning som alla årskurs 8 elever i hela kommunen följde. 

Se hela livesändningen här!

Bilder från 2022: 

      

      

  

Åk 8 dagen 2019

Onsdagen den 24 april genomfördes för tredje året i rad Åk 8 dagen.
Ett modernt industriföretag behöver i dag många olika kompetenser som till exempel kreativitet, problemlösning, kundkontakt, marknadsföring, språkkunskaper, informations- och kommunikationsteknik. Syftet med dagen är att visa den bredd av yrkeskompetenser som kan finnas på ett och samma företag. Under denna dagen bussade vi drygt 350 åk 8 elever från kommunens skolor till åtta av kommunens tillverkningsindustrier.

Medverkande företag 2019 var är - Beslag & Metall, MP Bolagen, Hydro, Trivselhus, OBOS, Plannja Steinwalls, Elitfönster och Conform.

Även i år tackar vi stiftelsen Werner von Seydlitz som ger oss bidrag för att göra Åk 8 dagen möjlig.

   

 

 

Åk 8 dagen 2018

Tisdagen den 17 april genomfördes, för andra året, samverkans projektet Åk 8 dagen.

Dagen såg ut som förra året - drygt 300 åk 8 elever från kommunens grundskolor bussades ut till åtta av kommunens tillverkningsindustrier. I år besökte vi fyra trä och fyra metallindustrier - Obos, Trivselhus, Bröderna Andersson, Inwido, Hydro, Beslag & Metall, Plannja Steinwalls och MP Bolagen.

Tack vare stiftelsen Werner von Seydlitz som ger bidrag för bussarna under dagen har vi möjlighet att genomföra Åk 8 dagen.

Bilder från ÅK 8 dagen 2018 

Åk 8 dagen 2017

Nuvab tillsammans med Njudungsgymnasiet, grundskolan och Arbetsförmedlingen var arrangörerna som för första gången genomförde projektet "Åk 8 dagen".
315 elever och deras lärare fick under tisdagen möjlighet att besöka åtta av Vetlandas större tillverkningsindustrier.
Dagen började med en inspirationsföreläsning i aulan på Njudungsgymnasiet. Därefter tog dom plats i de åtta bussarna som under dagen transporterade eleverna runt till företagen.
Företagen som på ett mycket föredömligt och positivt sätt tog emot eleverna var: Inwido, Sapa, Stålöv, Kvarnstrands, Beslag & Metall, MP Bolagen, Trivselhus och OBOS.

Om Åk 8 dagen

*Syftet med dagen är att visa den bredd av yrkeskompetenser som kan finnas på ett och samma företag. Ett modernt industriföretag behöver många olika kompetenser som till exempel kreativitet, problemlösning, kundkontakt, marknadsföring, språkkunskaper, informations- och kommunikationsteknik. Det är idag färre elever som väljer de yrkesförberedande programmen samtidigt som industriföretagen i Vetlanda kommun söker medarbetare med rätt kompetens. Vår förhoppning är att den här inspirationsdagen ska ge eleverna en breddad bild av vad det innebär att arbeta i ett modernt industriföretag.
Vår tanke är att detta projekt ska pågå i minst tre år.

Här nedan hittar ni bilder från Åk 8 dagen 2017.